Medewerker aan het woord

Ben van Nierop

de slager die van alle markten thuis is

Al 45 jaar is hij een bekend gezicht in de slagerij. En op woensdag marktdag ook búiten de slagerij: Ben van Nierop. In die bijna halve eeuw heeft Ben een complete metamorfose van het slagersvak meegemaakt. ‘ik weet nog dat we voor het eerst een gourmetschotel maakten. “Als dat de toekomst is, stop ik ermee” zei m’n toenmalige baas Leo Warmenhoven’, zegt Ben met een gulle lach.

Nu hij sinds een paar maanden op marktdagen buiten grillworst verkoopt, is hij voor veel Wateringers ‘Ben van de grillworst’. Een onverwacht succes. ‘Joh, het is eigenlijk zomaar ontstaan. We hadden binnen in de winkel en in de slagerij even genoeg mensen en dachten: we zetten Ben met een tafel buiten, we zien wel wat het oplevert. Alleen grillworst, in twee smaken: met en zonder kaas. Ik heb er dagen bij dat ik wel vierhonderd klanten in m’n kraam heb!En het is een leuk prijsje hè, vijf euro voor een pond grillworst.’

Maar daarmee doet Ben z’n eigen worst tekort. Want in 2017 kaapten Slagers van Warmenhoven de eerste prijs weg in de Grote Grillworsttest. En de kwaliteit is zelfs goed genoeg om onder het Streekgenoten-label bij Albert Heijn te worden verkocht. Ben: ‘Elke week gaan er wel een paar pallets worst naar het distributiecentrum van Albert Heijn.’

Eigen kruidenmengsel

Naar het recept mogen we alleen maar gissen: top secret. Ben: ‘We maken het van het schoudervlees van het varken. Met ons eigen kruidenmengsel. We verkopen die kruiden ook weer aan andere slagers die onze worst zo lekker vinden. Alleen smaakt het dan toch weer anders.’

Grillworst. Toen hij als ‘kleine jongen’ het vak instapte, bestond het nog niet eens. ‘Je had misschien twintig soorten vleeswaren. Nu zijn het er wel 65.’ Klanten waren trouw. Niet alleen aan de slagerij, ook aan de bestelling. ‘Iedereen kocht elke week hetzelfde. Als je een klant aan zag komen lopen, kon je meteen al de spullen klaarzetten. Je wist het al precies. Koos wist ook welke tuinder een groot gezin had. Verkocht-ie zó in één keer twintig kilo riblappen voor in de vriezer.’

Sudderlapjes maken

De tijden zijn veranderd, weet Ben. ‘Wij garen tegenwoordig zelf sudderlapjes. “Oh wat zijn die lekker”, horen we dan. Maar sudderlapjes kun je heel makkelijk zelf maken. Mijn moeder liet ze de hele nacht opstaan en de volgende ochtend waren ze héérlijk!’ Lachend: ‘Zij had een keukentje van 500 euro. Tegenwoordig hebben ze keukens van 50.000 euro maar kunnen mensen niet meer koken!’

Bbq-slager

Of ze gaan barbecueën, weet Ben. Samen met Marc van Essen is hij bbq-slager, in te huren voor feesten en en partijen. ‘Het is een vreselijke hobby van me’, zegt hij enthousiast, ‘maar ik moet het wel een beetje gaan temperen. Anders sta ik weer vijf, zes keer per week ergens achter de barbecue.’ En overdag heeft Ben ook nog z’n winkeltaken, wil hij er maar mee zeggen. ‘Het klantencontact. Dat vind ik het leukste. Een koe of een varken uitbenen kan ik echt wel, maar ik sta het liefst een klant te helpen in de winkel. Daarom ben ik ook zo trots op die nieuwe winkel. Ik vind het zó knap van Koos dat hij er zijn nek voor heeft uitgestoken’, zegt de man die zelf een ribeye of een biefstukje als favoriete gerechten noemt. ‘Ik merk wel dat ik naarmate ik ouder word minder vlees ga eten. Maar als ik vlees eet, moet het wel goed zijn!’

 

Meer medewerkers aan het woord